טיפול ב-OCD
בשיטת NLP
OCD הוא קושי רגשי שיכול להתבטא בצורות שונות אצל כל אחד, ומתבטא בעיקר בפעולות ומחשבות שלא מרפות וחוזרות על עצמן שוב ושוב' ולעתים בליווי של תחושות חרדה/אשמה/פחד/בושה.
בסיס ה-OCD הוא מחשבות המייצרות אצל הסובל פחד, ונראות כך:
אם אעשה/לא אעשה X אז יקרה/לא יקרה Y
למשל: אם לא אשטוף שוב משהוא יהיה חולה/אם לא אחזור על הפעולה משהו רע יקרה.
היום בין 3-4 אחוזים מהאוכלוסייה סובלים מ-OCD בכל הגילאים. (בערך 250,000 אנשים בארץ), בשונה מקשיים רגשיים רבים, OCD הוא לא משהו זמני שחולף עם הזמן, כי אם קושי רגשי שדורש מענה על מנת לחלוף.
ישנם סוגים שונים של OCD:
ניקיון וסדר
שטיפות ידיים מרובות עד ליובש, מקלחות ארוכות, כביסות של הבגדים ברגע החזרה הביתה, הימנעות מנגיעה בדברים מסוימים, תחושת זיהום, תחושות גועל, ניקיון יסודי של הבית, איסור על אנשים לגעת בדברים מסוימים, צורך בסימטריה, סדר וכו׳…
בדיקות
בדיקת הדלת, בדיקת התנור, בדיקת החלונות, בדיקת שקעי חשמל בבית, בדיקת רכב, בדיקת זיכרון וכו׳…
נגיעות/טפיחות
נגיעה מספר מסוים של פעמים בדבר כזה או אחר או הימנעות מנגיעה בדברים מסוימים.
פעולות חסרות הקשר
חזרה על פעולה/רצף פעולות שעשיתי באותו רגע שבו שעלתה לי מחשבה מסוימת שאני רוצה למנוע. למשל: הליכה חזרה אחורה ברחוב/בבית, לבישת בגד והורדתו שוב ושוב, הדלקה וסגירה של האור שוב ושוב, סגירה ופתיחה של דלתות, חזרה על מילים/משפטים וכו׳..
מחשבתי
טקסים מחשבתיים כמו ספירה, חזרה בראש על מילים/משפטים, חזרה על מחשבות, ניסיון ״ביטול״ מחשבות, ״בדיקות זיכרון״, חזרה על שאלות וכו׳…
אגרנות
איסוף, צבירה ושמירה של דברים רבים וקושי חזק לשחרר ולזרוק אותם, גם אם אין בהם צורך ממשי ופרקטי
מחשבתי טהור
מחשבות שחוזרות על עצמן ולא מרפות. לא מלוות בפעולות בשטח כי אם במחשבות בלבד.
* לפעמים OCD מגיעה "בחבילה" של כמה צורות התבטאות ולפעמים רק אחת.
חשוב לדעת!
ברוב הפעמים האדם שסובל מ-OCD מבין לגבי שזה לא הגיוני, ובכל זאת יש קושי גדול בלהתנגד ״ופשוט להפסיק״ כי יש חלק בפנים שהספק והחשש מנהלים אותו יותר מההיגיון באותו הרגע.
כמו שאנשים יכולים באותו הזמן גם להבין במאה אחוז שג׳וק לא יכול לעשות לנו כלום, ועדיין להכנס לפחד גדול. אנחנו יכולים לחוות הבנה מלאה שמשהו חסר היגיון ועדיין להיות בחרדה ממנו. זה נורמלי לחלוטין.
איך OCD נראה מבפנים?
שלב ראשון - עולה מחשבה / היחשפות לטריגר:
שלב שני - עולה מחשבת או.סי.די:
שלב שלישי - עולה רגש:
שלב רביעי - ביצוע הפעולה (טקס):
שלב חמישי - רגיעה זמנית או חזרה למחשבה
טיפול ב-OCD במרכז מלכיאלי
שלב ראשון
שלב שלישי
שלב חמישי
שלב שני
שלב רביעי
שאלות נפוצות על OCD:
בהחלט כן. נקודה.
עם טיפול מתאים, ממוקד, התמדה, פתיחות ומוכנות, ה-OCD יכול לעבור.
משך הטיפול הוא אינדיבידואלי אצל כל אחד.
הוא תלוי במידת הפתיחות של המטופל ובהתמדה שלו במשימות ובתהליך.
עם זאת, הטיפול מאוד ממוקד תוצאות וככזה, כל הזמן מתקיים מעקב אחר ההשתפרות.
חד משמעית כן.
זה דבר נורמלי לחלוטין ונפוץ מאוד.
בשביל להבין את התשובה לשאלה הזו, בואו ניקח דוגמא מעולם אחר.
האם ראיתם פעם מישהו נכנס להיסטריה מג’וק? אנשים רבים מפחדים פחד אימים מגו׳קים. הם יכולים להתחיל לצעוק, לבכות, לברוח, לרעוד, כל הגוף שלהם מגיב במצוקה לאור היצור החום הזה. ואני רוצה שנשים לב למשהו, אותם אנשים, לשנייה לא חושבים או מאמינים שהג’וק יכול לפגוע בהם. הם יודעים ומבינים לחלוטין שאין כל היגיון בפחד, שהם לא בסכנה ממשית, ולא נתונים לפגיעה. ובכל זאת, הפחד והחרדה עולה.
כלומר, אנשים יכולים לחוות באותו הזמן הבנה מלאה שמשהו הוא חסר היגיון, ועדיין להרגיש חרדה ומצוקה עצומה.
ו-OCD לא יוצא מן הכלל. יש בנו את החלק שמבין שזה לא הגיוני ובמקביל את החלק המהסס, החלק שמפחד, החלק של ה-OCD עצמו אפילו שמאמין לעצמו. ואז יוצא מצב שאמנם אני מבין שזה לא הגיוני, ושאין קשר בין שטיפת הידיים פעם נוספת לזיהום או בין חזרה על פעולה מסוימת ודבר אחר שעלול לקרות, יש בנו במקביל את החלק שמפחד ואת החלק שמהסס.
אחת הסיבות העיקריות לכך ש-OCD מחמיר ולא נרגע ככל שעובר הזמן היא שהוא עובד על אותו מנגנון של היווצרות הרגל והתמכרות – פעולה ותגמול. ואלו, מחזקים את הצורך, התלות והדחף שלנו לעשות משהו כזה או אחר, למשל, לחזור על פעולה שוב ושוב.
מעגל התחזקות התמכרות / הרגל / תוצאה מסויימת
רגש לא נעים - פחד/חרדה/תחושת אשמה/תחושת גועל וכו.. בהקשר לטריגר מסוים ולמחשבת OCD שעלתה לי.
פעולה מסוימת - ביצוע הפעולה שה-OCD אומר לי, למשל: שטיפת ידיים, הימנעות מלגעת במשהו, חזרה על מילה/משפט, חשיבה על מחשבה נגדית, סגירה ופתיחה של הדלת/אור, בדיקה של מכשירי החשמל/רכס/דלתות/חלונות וכו׳…
תחושה טובה - כמו שראינו בשלב החמישי של ה-OCD האדם חווה הקלה ורגיעה. תחושה טובה יותר למרות שהיא זמנית בלבד.
התחזקות הצורך - המוח מחזק עוד קצת את הצורך באותה פעולה. הוא ראה שהפעולה הזו גורמת לתחושה טובה, למשל רוגע והקלה, ורושם לו את זה לפעם הבאה שירגיש רע. לכן פעם הבאה או אחרי מספר פעמים או תקופה, אני יותר ויותר תלוי בפעולה הזו.
המעגל הזה, הוא אחת הסיבות העיקריות להתחזקות של ה-OCD, ולכן אנחנו רוצים לקבל טיפול מתאים בשביל לקטוע את המעגל הזה ולקבל מענה. בספר זה אנחנו נגלה שיטות, דרכים וכלים לעשות זאת בצורה אפקטיבית.